Paarse bloemen - gefotografeerd door de opengewerkte kaleidoscoop.

Kaleidoscoopfoto’s maken met je smartphone

Heb je wel eens foto’s gemaakt door een kaleidoscoop?

Misschien ken je zo’n kaleidoscoop nog van wel vroeger of heb je nog een kaleidoscoop in de kast liggen. Dit speelgoed kan je gebruiken om bijzondere effectfoto’s mee te maken met je mobiele telefoon. In dit artikel wordt uitgelegd hoe dat werkt.

ComputerComputer

Wat is een kaleidoscoop?

Een kaleidoscoop bestaat uit een koker die aan de binnenzijde spiegelend is gemaakt. Binnenin zit een v-vormig, spiegelend stuk metaal. Je kijkt via het gaatje aan de voorkant naar de plastic schijf aan de achterkant. Daarin zitten vaak gekleurde kraaltjes of andere kleine, losse voorwerpen.

Door het kijkgaatje zie je slechts een deel van de achterkant omdat je door de v-vormige spiegel kijkt. Door de spiegelende werking daarvan en door het spiegelen van de binnenzijde van de koker krijg je een cirkelvormig patroon te zien zoals op de foto hierboven. Als je aan de kaleidoscoop draait, gaan de kraaltjes bewegen en daardoor veranderen ook de psychedelische kleur-effecten.

De binnenzijde van de kaleidoscoop

Door het plastic schijfje van de achterkant te verwijderen krijg je je de belangrijkste onderdelen van een kaleidoscoop te zien: de spiegelende koker en de v-vormige spiegel. Bij oude kaleidoscopen kan het overigens geen kwaad om de spiegel eerst even schoon te maken… De spiegel van de kaleidoscoop die voor dit artikel werd gebruikt was namelijk zo stoffig dat deze nauwelijks nog spiegelde.

Foto van De V-vormige spiegel aan de binnenzijde van een kaleidoscoop.

De V-vormige spiegel aan de binnenzijde van de kaleidoscoop.

Fotograferen door een kaleidoscoop

Als je de koker hebt opengemaakt kan je voorwerpen gaan zoeken om een kaleidoscoopfoto van te maken. Voor dit artikel zijn er met name bloemen gefotografeerd vanwege de grootte en de felle kleuren. Het kleine lensje van een mobiele telefoon past precies voor het kijkgaatje van de kaleidoscoop. Als je de kaleidoscoop voor je onderwerp houdt, probeer dan de cirkel ongeveer in het midden van je foto te houden. Hou ook de camera recht ten opzichte van de kaleidoscoop om de cirkel zo rond en scherp mogelijk te maken.

Kaleidoscoop-apps

Er zijn een aantal apps op de markt waarmee je een mooie en strakke kaleidoscoopfoto kan maken van een bestaande foto. Toch is het leuk om dit soort effecten (ook) te maken met een echte kaleidoscoop. Het grote verschil met een app is vooral dat de gespiegelde stukken wat donkerder zijn dan het originele stuk van de foto. De foto wordt wat minder klinisch en daardoor wat artistieker.

Zelf kaleidoscoopfoto’s maken

Heb jij al eens een foto gemaakt door een kaleidoscoop? Als je dat een keer wil doen, begin dan eerst gewoon met de het fotograferen van de standaard achtergrond zoals de kraaltjes op de bovenste foto. Als dat goed gaat haal je de vervolgens de kaleidoscoop uit elkaar om andere felgekleurde voorwerpen te fotograferen.

Laat het ons eens weten als je een mooie foto hebt gemaakt of tag je foto op instagram met #mobielefotografie.

BoekenBoeken