De foto na de FabFocus bewerking. (mobielefotografie.nl)

Onscherpe achtergrond op je foto – de FabFocus app

De heilige graal voor veel mobiele fotografen is een scherp onderwerp met daarachter een onscherpe achtergrond. Dit is niet alleen mooi bij portretten maar natuurlijk ook bij foto’s van voorwerpen. Door ontwikkelingen in de techniek wordt het steeds makkelijker om zo’n effect te krijgen. Bijvoorbeeld met dubbele lenzen op je telefoon en het toepassen van kunstmatige intelligentie in de camerasoftware. Je kan echter ook een onscherpe achtergrond krijgen door de foto na te bewerken met een app.

Onscherpe achtergrond met een app

In een eerder artikel werd de AfterFocus app beschreven. Een alternatief daarvoor is de FabFocus app, die in dit artikel wordt beschreven. Ook met deze betaalde app maak je de achtergrond van je mobiele foto onscherp waardoor er meer aandacht gaat naar het scherpe onderwerp op de voorgrond.

ComputerComputer

De FabFocus app

De app werkt redelijk eenvoudig, er zijn echter wel een paar dingen waar je op moet letten. Hieronder wordt kort uitgelegd hoe je de achtergrond van je foto onscherp maakt.

Starten

Zodra je de FabFocus hebt geopend krijg je de keuze of je een bestaande of een nieuwe foto wil bewerken. Als je eenmaal een foto hebt geselecteerd (album symbool) of hebt gemaakt (camera symbool) druk je op de ‘start’ knop. De app gaat aan de slag met het analyseren van het gezicht en van de voor- en achtergrond. Na wat visuele effecten en rekenwerk zie je dat de achtergrond onscherp is gemaakt.

Aanpassen onscherp gebied

Als je tevreden bent met de onscherpte en met de onderdelen die scherp/onscherp zijn dan ben je gelijk klaar! Meestal moeten er echter nog wat kleine aanpassingen gedaan worden om de foto net iets mooier te krijgen.
Druk daarom op de ‘Edit’ knop en je ziet welke delen de FabFocus app scherp heeft gelaten, deze zijn groen gekleurd. Zoals in de schermafdrukken hieronder te zien is, is de analyse niet helemaal goed gegaan. Deze delen zullen dus handmatig moeten worden bijgewerkt.

Bijwerken doe je met de penseel om meer onderdelen van de foto groen, dus scherp te maken. Met de gum kan je teveel groen wissen, deze delen worden dus onscherp. Zowel het penseelsymbool als het gumsymbool staan onderin het scherm.

Het tekenen of gummen doe je met je vinger op de cirkel met de drie streepjes, het daadwerkelijke bewerkingscirkeltje zit daaraan vast. Dit is heel erg wennen omdat we bij telefoonbewerkingen gewend zijn dat het gebied onder je vinger het actieve gebied is. Het voordeel van deze wijze van tekenen in FabFocus is echter dat je goed kan zien wat je doet, je vinger zit er namelijk niet voor!

Het bewerken gaat het snelst als je de penseel of gum gelijk in de goede positie zet, inzoomt en nauwkeurig werkt:

  • Tik een keer op het deel van je foto dat je wil bewerken. Het handigst hierbij is dat je bij de penseel eerst in het groene deel tikt en bij de gum eerst in het niet-groene deel. Van daaruit kan je dan beginnen met bewerken.
  • Het tekenen en gummen werkt het nauwkeurigst door in te zoomen op je foto door twee keer op het scherm te tikken.
  • Als je nauwkeurig of juist grof moet werken kan je de grootte van het bewerkingscirkeltje aanpassen met het schuifje onderaan.
  • Je kan de bewerking ook weer ongedaan maken met de knop linksboven in je scherm.

Via de instellingen (dubbele pijl omhoog) linksonder in je bewerkingsscherm kan je ook instellen hoe onscherp de achtergrond moet zijn: subtiel of bijna melkachtig.

Als je tevreden bent met het resultaat van je bewerkingen druk je op het vinkje rechtsboven in je scherm en je bent weer terug in het hoofdscherm.

BoekenBoeken

Hoofdscherm

Eenmaal terug in het hoofdscherm kan je de bewerkte foto delen of opslaan. Je kan ook weer terug naar bewerken als je toch nog niet tevreden bent (‘Edit’). Ook kan je hier de mate van onscherpte nog verder aanpassen door naar de instellingen te gaan (tandwielsymbool).

Aan de slag met FabFocus

Met de FabFocus app kan je snel een onscherpe achtergrond maken in je mobiele foto. Bij portretten werkt de automatische herkenning redelijk goed maar uiteindelijk kost het nog wel wat tijd om kleine missers te corrigeren. De prijs van FabFocus ligt met E3.99 wel een stuk hoger dan die van AfterFocus (E1.99, Android E1.50) terwijl de resultaten vergelijkbaar zijn.

Voor dit artikel is de IOS versie (1.1.3) van de Fab Focus app gebruikt (E3.99). De app is niet beschikbaar voor Android-toestellen.