HDR fotografie bij zonsopkomst in het bos.

HDR fotografie met je mobiele telefoon

Onze ogen kunnen enorm goed onderscheid maken tussen licht en donker: ze zien de details in lichte onderdelen tegelijkertijd met details in de donkere onderdelen. De camera in je mobiele telefoon heeft daar echter veel meer moeite mee. Door gebruik te maken van HDR fotografie kan je een foto maken waar zowel de lichte als de donkere delen goed belicht op staan. In dit artikel leggen we je uit wat met HDR bedoeld wordt en hoe je die techniek kan gebruiken tijdens het fotograferen met je mobiele telefoon.

HDR foto van houten kerk tegen een lichte lucht. [iPhone 6 met HDR Pro app]

HDR foto van houten kerk tegen een lichte lucht. [iPhone 6 met HDR Pro app]

ComputerComputer

Dynamisch bereik (dynamic range)

In tegenstelling tot je ogen kan de sensor van de camera in je mobiele telefoon minder goed onderscheid maken tussen lichte en donkere onderdelen in dezelfde foto.

Als je bijvoorbeeld naar een donker bos onder heldere hemel kijkt zie je nog steeds details in zowel het bos (bomen) als in de lucht (vliegtuigstrepen, wolkjes). Maak je daar een foto van met je mobiele telefoon dan zijn er twee mogelijkheden:

  • het bos is goed belicht (je ziet er nog details in) maar de lucht is veel te licht.
  • de lucht is goed belicht maar het bos staat veel te donker op de foto.

De camera in je telefoon moet dus kiezen of het donkere of juist het lichte onderdeel goed wordt afgebeeld op de foto. We zeggen dan dat het “dynamisch bereik” van de camera van je mobiele telefoon relatief klein is.

Dit beperkte dynamische bereik is ook de reden dat (mobiele) foto’s van een zonsopgang of zonsondergang vaak tegenvallen. Terwijl jij nog details op de voorgrond kan zien tegen de ondergaande zon, zal je mobiele telefoon die details alleen als silhouette fotograferen.

High Dynamic Range – HDR

Om foto’s met grote verschillen tussen licht en donker wat meer te laten lijken op het plaatje dat met je ogen ziet, kan je het dynamisch bereik vergroten met een HDR foto-app. Zo’n app maakt dan twee of meer foto’s vlak achter elkaar, elk met een andere belichting. De uiteindelijke foto wordt vervolgens automatisch samengesteld uit de best belichte delen van deze foto’s.

Terug naar het voorbeeld van het bos: er wordt een foto gemaakt waarbij het bos goed belicht is (lucht te licht) en een foto waarbij de lucht goed belicht is (bos te donker). Deze foto’s worden door de app gecombineerd waardoor je een foto krijgt waarop zowel de lucht als het bos goed belicht zijn.

Een andere toepassing van HDR fotografie zie je op de interieurfoto hieronder: de binnenkant van de kamer wordt goed belicht maar ook de veel lichtere tuin die we door het raam zien staat goed op de foto.

We kunnen het dynamisch bereik dus kunstmatig vergroten: op de foto zie je dan zowel details in de lichte delen als in de donkere delen. Deze techniek heet dan ook ‘High Dynamic Range’, HDR. De foto lijkt meer op het plaatje dat we met onze ogen zagen toen we de foto maakten.

BoekenBoeken
HDR fotografie is zeer geschikt voor het fotograferen van een interieur waarbij je ook door een raam naar buiten kan kijken. [iPhone 6]

HDR fotografie is zeer geschikt voor het fotograferen van een interieur waarbij je ook details buiten wil laten zien. [iPhone 6]

Techniek bij HDR fotografie

Bij het fotograferen met de HDR-techniek zijn er twee zaken waar je sowieso op moet letten: de beweging van de camera en bewegingen op je foto.

Bewegende camera

Omdat er bij HDR fotografie twee of meer foto’s achter elkaar worden gemaakt is het extra belangrijk dat je de telefoon heel goed stilhoudt. Neem een stabiele houding aan of ondersteun je telefoon met een hek, tak, boom of muurtje. Je kan natuurlijk ook een statief gebruiken. Sommige HDR-apps hebben een ingebouwde uitlijn-functie waardoor het makkelijker is om HDR-foto’s vanuit de hand te maken.

Bewegend onderwerp

Omdat er meerdere foto’s achter elkaar worden gemaakt zullen bewegende onderdelen steeds op een (iets) andere plaats staan. Deze onderdelen komen dan meerdere keren of in vervormde toestand op je uiteindelijke HDR-foto terecht (ghosting). Alhoewel de HDR-apps steeds beter worden om dit soort bewegingen te herkennen en uit de foto te houden is dit nog steeds een van de grootste beperkingen van deze fototechniek.

Foto Centraal Station Amsterdam. Afwijkingen (ghosting) in HDR-foto door het samenvoegen van verschillende afbeeldingen. Een van de grootste nadelen van HDR fotografie. [iPhone 7]
MobileMobile

Afwijkingen (ghosting) in HDR-foto door het samenvoegen van verschillende afbeeldingen. Een van de grootste nadelen van HDR fotografie. [iPhone 7]

Bij onderwerpen met veel beweging zoals de mensen op een marktplein of de takken van een boom (wind!), zit er niets anders op dan een ‘gewone’ foto te maken en de belichting flink proberen aan te passen met een nabewerkingsapp.

HDR apps op je telefoon

In de standaard camera-app van je telefoon is vaak een HDR stand aanwezig. Wil je een stapje verder gaan dan kan je een HDR-app gebruiken. Ik heb goede ervaringen met Pro HDR (iPhone) en HDR Camera (Android).

Aan de slag met HDR fotografie

Maak jij wel eens HDR foto’s met je smartphone? Gebruik je dan alleen de HDR functie van de standaard camera-app of gebruik je een aparte HDR app? Praat met ons mee in het commentaarvak hieronder.

De bovengenoemde HDR-apps zijn: Pro HDR (IOS en Android, ca. E1.99) en HDR Camera (gratis).